3D Nyomtatás

A 3D Nyomtatás annak a lehetősége, hogy gyorsan és olcsón készíthessünk modelleket műanyagból, közvetlenül CAD állományok alapján.(Számítógépes modell alapján)

Hogyan működik a 3D nyomtatási folyamat?

A Stratasys által szabadalmaztatott FDMŸ eljárást használva, 3 dimenziós modelleket épít, rétegenként alulról felfele haladva, rendkívül jó szilárdsággal és egyéb kiváló mechanikai paraméterekkel rendelkező, tartós ABS műanyagból. A beolvasott fájlokat a CatalystT szoftver automatikusan felszeleteli, és a megfelelő pozícióba rendezi, majd elkészíti a szükséges támaszrendszer struktúrát. A szoftver automatikusan elkészíti az építési útvonalat, amit a Dimension olvasztófejének követnie kell. Az ABS anyag (amely tekercselve helyezkedik el egy öntöltő kazettában) az olvasztófejbe töltés után, félfolyékony állapotba hevítve kerül elhelyezésre, rendkívül pontos, vékony rétegekben. Az építési folyamat után a támaszrendszer egyszerűen eltávolítható. Ennek következtében minden réteg közvetlenül az előző réteg tetejére lesz kinyomtatva. Az anyag szilárdulása úgy van időzítve, hogy az egyes rétegek között is szoros kapcsolat alakul ki minden további ragasztás nélkül. A 3D gyártás végeredménye sokoldalúan használható, precíz geometriájú műanyag modell.


3D Tervezés

A 3D nyomtató három dimenziós számítógépes gyártmánytervek megvalósítására alkalmas. A nyomtatás alapja az .ISG vagy .STL kiterjesztésű platformfüggetlen háromszögelt felületállomány. Az .ISG vagy .STL fájl kizárólag az elkészítendő testek (háromszögekből felépített) felületét tartalmazza, amelynél minden egyes háromszöghöz kapcsolódik egy vektor, amely megmutatja, hogy melyek az adott felület "külső" ill. "belső" oldalai. Ebben a modellben nincs tehát sem a parametrikus modellezésre jellemző ágstruktúra, sem bonyolult függvényekkel leírható sajátosságok.Mit jelent ez a tervező számára? Függetlenség a tervezőszoftvertől: .ISG vagy .STL állományt lényegében bármely olyan korszerű CAD rendszerből lehet exportálni, amely testmodellezésre szolgál. Ezáltal nemcsak széles az alkalmas fejlesztőeszközök tárháza, de elkerülhetőek az egy szoftvercsaládon belüli, eltérő verziók alkalmazásából eredő konverziós problémák is.Automatikus előkészítés: a megfelelő .ISG vagy .STL állományt elhelyezve a gép (virtuális) munkaterében, a nyomtató szoftver automatikusan elkészíti az egyes rétegek metszeteit, azonosítja a támaszanyagot igénylő felületeket, kiszámolja az anyag- és időszükségletet. (Sőt, akár a modellek méretaránya is szabadon változtatható. Lehetőség nyílik például, egy öntési eljárásra jellemző zsugorodásnak megfelelően arányosan, kisebbre / nagyobbra nyomtatni a modellt).Mindez néhány percet vesz csupán igénybe, és nem igényel további mérnöki közreműködést. A nyomtatás feltétele, hogy a modell zárt felületekkel körülhatárolt legyen, és annak bármely pontján egyértelműen eldönthető legyen, hogy az "belül" van a modellen, tehát ki kell tölteni anyaggal, avagy a modellen kívül helyezkedik el. A legtöbb gépészmérnöki CAD rendszerben ez nem fog problémát okozni, hiszen a számítógépes szimulációk térnyerésével az alkatrészek már virtuális formájukban is számos anyagtulajdonsággal felvértezve léteznek.

3D Nyomtatásaink

3D Tervezés, 3D gyártás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d nyomtatás
3d tervezés
3d tervezés

3D nyomtatóval készült tárgyak.

3D Tervezés, 3D Látványtervezés, 3D Prototipus nyomtatás, 3D Prototipus gyártás

Partnerei már a tervezés / ajánlatadás fázisában kézbe vehetik termékei prototípusát. Egy új modellel akár a sorozatgyártás előtt hónapokkal megjelenhet a piacon. Lehetősége nyílik rendkívül összetett dolgok modellezésére is (legyen szó épületekről, protézisekről és implantátumokról, de akár újszerű képző- vagy iparművészeti alkotásokról stb.) Ugyanabból az alkatrészből előállíthat egyszerre több különböző változatot is a vevő igényeinek megfelelően. A kész, kipróbálható modellek segítik a tervező és gyártási szakemberek közötti párbeszédet. Gyorsan felismerhetőek a beépítésnél vagy sorozatgyártásnál problémát okozó felületek. Egyértelműen kiderül, hogy az adott alkatrész "befér" vagy "nem fér be", nem illeszkedik tervezett helyére. Szerszámkészítés és más gyártási eljárások támogatása: nemcsak egyes alkatrészek, de azok (megfelelő osztófelületekkel elválasztott) negatívjai is előállíthatóak 3D nyomtatás révén. Az eljárás így számos lehetőséget nyújt, legyen szó akár homokformázásról, precíziós öntésről, vagy kis sorozatú műanyag alkatrészek előállításáról. A hagyományos eljárással kinyomtatott/plottolt rajzokon is pillanatok alatt felismerhetőek olyan hibák, és lehetőségek, amelyek a számítógép képernyőjén még nem voltak nyilvánvalóak. Ugyanez a jelenség hatványozottan érvényes a kézbe vehető valós modellekre. A 3D nyomtatás révén kínált ilyen, korai felismerések számottevően csökkenthetik fejlesztései költségét.3D nyomtatás3D tervezés3D Látványtervezés3D Prototipus nyomtatás3D 3D Prototipus tervezés